Hero_NL_Watinspireertjou-1689060551912

Wat inspireert jou?

Arcadiaan en alpinist

Cris van den Berg heeft veel verschillende dingen binnen Arcadis gedaan en dat is precies waarom hij hier al zo lang werkt. “Ik heb vrijheid en zelfstandigheid nodig, maar wel met een netwerk achter mij. Samen met mijn collega’s kan ik dingen realiseren en doen wat ik doe.” En dat komt ook terug in zijn grootste passie. Ontmoet Cris, Arcadiaan én alpinist.

“Ik ga al heel lang de bergen in. Mijn ouders namen mij al van jongs af aan mee, het zit denk ik een beetje in mijn genen. Ik had ook berggids kunnen zijn, dan had ik een totaal ander leven. Met mensen de bergen ingaan in een omgeving die ik fantastisch vind, het klinkt aanlokkelijk. Maar continu van huis zijn met alle bijhorende risico’s, wil ik niet heel mijn leven. Ik combineer bergsport liever met mijn werk.

 

Arcadis is mijn eerste werkgever. Ik heb verschillende functies gehad, waarin ik telkens weer wat anders mocht doen. Juist daarom werk ik er al zo lang. Ik heb de eerste 15 jaar veel de uitvoering van grote spoor- en station projecten gedaan, in de rol van coördinator en procesbegeleider. Denk bijvoorbeeld aan Station Rotterdam Centraal: uitwerken van de fasering, contact houden met stakeholders en vervolgens zorgen dat het daadwerkelijk gebouwd wordt. Zo’n project bestaat uit heel veel tussenstappen, die allemaal invloed hebben op het eindresultaat. In mijn nieuwe rol als Programmamanager ERTMS is dat nog vele malen groter: een Europees programma rondom trein beveiliging systemen dat tot 2050 loopt.

 

Dat element komt bij bergbeklimmen eigenlijk ook terug. Ik moet vooruitdenken en anticiperen op wat er kan komen. Ik klim bij tijd en wijle heel actief. Dit doe ik met een vaste vriendengroep, waarin vertrouwen centraal staat. We zeggen alles tegen elkaar: hoe je je voelt, als iets niet werkt, mogelijke risico’s. Iets stilhouden kan fataal zijn. In een bijzondere omgeving zijn, wat op dat moment als een compleet andere wereld aanvoelt, vind ik een mooie ervaring. Het doel is ook niet persé om de top te halen, maar vooral ook om op dat moment echt dáár te zijn. En dat met de juiste mensen om je heen.”

Arcadiaan en vrijwilliger bij het Rode Kruis

Karin van den Dijssel is bijna 20 jaar beroepsmilitair geweest voordat ze als HR Manager in het bedrijfsleven aan de slag ging. “Je leert heel veel over mensen, over samenwerken en over samen een resultaat neerzetten. Dat gebruik ik nog steeds in mijn werk.” Haar passie om een steentje bij te dragen bleef. Ontmoet Karin, Arcadiaan én vrijwilliger bij het Rode Kruis.

“Een achtergrond als beroepsmilitair speelt natuurlijk mee in wat je doet en welke keuzes je maakt. Ik ben een paar keer uitgezonden geweest, dat maakte echt een enorme impact. Daarnaast was ik ook telkens lang weg, dat wilde ik niet meer. Na 19 jaar maakte ik de switch naar HR binnen een commercieel bedrijf. De stap lijkt heel groot, maar bij Defensie werkte ik ook al veel met personeel.

 

Ik bleef wel reservist en was hoofd actiecentrum van de vijf noordelijke provincies. In tijden van crisis werd ik opgeroepen om steun te leveren. Dan moet je denken aan het opzetten van een noodhospitaal in Twente toen er een bacterie in het ziekenhuis was gevonden, of ondersteuning bieden toen er in Zaltbommel een helikopter tegen een elektriciteitspaal was gevlogen.

 

Je bent reservist tot je zestigste verjaardag. Maar daarna bleef de drang om te helpen, dus heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Mijn ervaring bij Defensie helpt daar zeker bij. Met wekelijkse trainingen leerde ik onder andere medische ondersteuning te bieden, slachtoffers te evacueren en kwetsbare mensen te helpen. 

 

Dit alles leerde mij veel over mensen. Dat kan ik binnen mijn werk als HR Manager zeker gebruiken. De essentie, namelijk écht samenwerken, merk je in alles bij Arcadis terug. Je moet met elkaar zo’n project doen, zelfs al ben je maar een kleine schakel. Je hebt elkaar nodig. Duurzaamheid en kwaliteit staan bij Arcadis hoog in het vaandel, daarmee geven we waarde terug aan de maatschappij. Daar sta ik achter.”

Arcadiaan en bestuurslid bij Stichting Taurus en Wild Rundvlees BV

Eric Schellekens is adviseur Ondernemende Concepten & Klimaatadaptie en wil meer dan adviezen schrijven die in rapporten belanden. Al vroeg besloot hij ook zelf de handen uit de mouwen te steken. “Met mijn klanten praat ik ook zeker over de runderen. Ik vertel dan over mijn hogere drijfveer, dat geeft commitment bij een klant.” Ontmoet Eric, Arcadiaan én bestuurslid bij Stichting Taurus en Wild Rundvlees bv.

“Ik ben al lang betrokken bij het thema klimaatadaptie, een enorme uitdaging voor ons als mens. Daar zit mijn hogere drijfveer in werk dan ook. Via de adviesraad Klimaat voor Ruimte ben ik betrokken bij diverse grote onderzoeksprogramma’s en werd mijn focus duidelijk: hoe gaan we het verschil maken? Aan de ene kant vanuit Arcadis voor en met onze klanten, maar aan de andere kant ook voor mij persoonlijk.

 

Van huis uit ben ik bioloog. Startend in de groene hoek schreef ik rapporten waar soms wel, maar vaak ook niet wat mee gedaan werd. Ik wilde ook directer betrokken zijn, om te zien dat mijn adviezen ook tot acties leiden. Dat was een belangrijke reden om, als mede-eigenaar en bestuurslid in 1998 in te stappen bij Stichting Taurus. 

 

De Stichting wil natuurbegrazing bevorderen. Hiertoe zetten wij diverse kuddes runderen en paarden in voor natuurlijke begrazing in Nederland en daarbuiten. De natuurlijke begrazing zorgt voor meer biodiversiteit, beperkt het maaien met machines en levert ook nog eens aantrekkelijke gebieden op. De start met 15 runderen was te klein om deze hobby duurzaam te kunnen uitoefenen. We moesten groeien. En vanuit de wens om niet volledig afhankelijk te zijn van subsidie zijn we naast het verhuren van onze runderen ook gestart met de verkoop van wild rundvlees.  Onze kudde groeide namelijk harder dan de vraag aan natuurterreinen voor de natuurbegrazing. Een product dat zichzelf verkoopt, want ‘eerlijk’ en zonder toevoegingen.

 

De hobby is in de 22 jaar dat ik betrokken ben enigszins uit de hand gelopen. Zo bestaat de kudde nu uit ongeveer 1.400 runderen en ruim 150 Exmoor pony’s. Ze begrazen niet alleen gebieden in Nederland, maar ook gebieden in diverse Europese landen. Hadden we eerst een slager waar we onze runderen leverden, nu hebben we een eigen slagerij en binnenkort ook een B&B. En als top of the bill zijn we partner voor REwilding; het Europees initiatief om 10 gebieden van 100.000 hectare te ‘rewilden’. 

 

Hiervoor zijn we in 2009 gestart met het terugfokken voor een vervanger van het Europees oerrund: de Tauros. Dit is een grazer die in ruigere, halfopen gebieden kan leven en zich kan weren tegen wolven, lynxen en beren. De Tauros is een wilde versie van het rund, zoals de wolf voor de hond. Deze Taurossen kunnen we over heel Europa inzetten, wat onze impact groter maakt. Niet zomaar een fokprogramma, want top experts op het gebied van begrazing en toponderzoekers op het gebied van genetica begeleiden ons. Nu al grazen onze Taurossen in 6 Europese landen. Een mooie stip aan de horizon zie ik ook; 27 landen willen dit wilde rund terug. Dus zonder oormerken. Hiermee vullen wij onze morele plicht naar het rund in.

 

Deze drive komt privé heel dicht bij mijn werk. Ik doe elke dag nieuwe dingen, liever doe ik niets twee keer. Continu denk ik na over het verschil maken voor een lange periode, met nieuwe verdienmodellen, nieuwe concepten. Dat doen ik bij de stichting, dat doe ik bij Arcadis. Wat betreft balans: ja, het is soms veel – maar ik zou dit echt niet blijven doen als ik er geen energie uithaalde.”